Rullautuvat valkokankaat

Rullautuvat valkokankaat, joista ylätukkikankaat ovat se yleisin malli. Mekaanisina sovelluksina tästä voidaan mainita mm. jousi- ja sähkötoiminen valkokangas. Nykyään on myös yleistynyt ketjutoiminen malli, joka ei rasita kangasta kuten alalistasta alas vetäminen tekee.

Esim. koulujen luokista tuttu jousitoiminen valkokangas on joko lukittuva tai vapaaliikkeinen joilloin se täytyy kahvasta tai narusta kiinnittää ala- asennossa. Käsitoimisen mallin hyviä puolia ovat halpa hinta sekä helppokäyttöisyys.

Meille tärkeää on putken riittävä halkaisija jotta se ei notku. Valitettavan moni valmistaja menee tässäkin asiassa siitä missä aita on matalin ja usein näkee valkokankaita jotka ovat laineilla.

Sähkötoiminen valkokangas

Sähkötoiminen valkokangas toimii yleensä putkimoottorilla, tai suuremman kankaan kyseessä ollessa 3-vaihemoottorilla joka on yleensä koteloinnin ulkopuolella. 3-vaihemoottori voi olla myös ainoa vaihtoehto jos kankaan liikkeeltä vaaditaan nopeutta ja erityistä äänettömyyttä.
Sähkötoiminen valkokangas on myös helppo liittää vaikkapa ohjauslogiikkaan, jolloin esim. videoesityksen tilan valinta laskee kankaan automaattisesti. 
Suurimmat valkokankaat ovat yleensä ylätukilla n. 6 m leveitä, johtuen kannatuspisteiden sijainnista putken päissä. Tätä leveämmillä kankailla normaalisti käytetyt putket alkavat notkua keskeltä. Tämä on välittömästi havaittavissa kankaassa johon ilmestyy aaltomaiset poimut.

Suurempiakin kankaita on mahdollista toteuttaa siirtymällä halkaisijaltaan huomattavasti isompiin putkiin ja lisäksi alapainon tulee olla raskas jotta kangas olisi poimuton. Tässä vaiheessa on yleensä mielekästä harkita alatukkivalkokangasta.

Go to top