Valkokankaat

Valkokankaat

Valkokangas eli screeni on alusta, jolle projisoidaan eli heijastetaan kuvaa. Projektori voi olla valkokankaan etupuolella, jolloin kyseessä on etuprojisointivalkokangas. Jos projektori sijoitetaan valkokankaan taakse, käytetään taustaprojisointikangasta.

Valkokankaan pinta voi olla monen värinen, valkoisen, beigen ja harmaan kautta mustaan Black Pearl– valkokankaaseen. Projisointipinta voi olla joko matta tai helmiäinen.

Ont-CineScreen

Valkokankaan valinta

Kankaan valintaan vaikuttaa myös käytettävän projektorin ominaisuudet. Valkokankaiden ominaisuuksia tai niihin vaikuttavia seikkoja ovat mm:

Heijastuskerroin (Gain)

Valkokankaan laatua usein mitataan sen heijastuskertoimella (GAIN), joka ilmoittaa käytännössä lukuna, miten kirkkaana värit ja muodot erottuvat tietyn kulman sisältä katsottuna. Heijastuskertoimen ollessa suuri, heijastuskulma on pieni. Esim. huippukankaissa, joissa gain on n. 5.0, se on sitä vain suoraan edestä hyvin kapealla kulmalla. Tuon kapean alueen ulkopuolelle mentäessä kuva himmenee hyvin nopeasti, joten optimaalinen katselualue on kapea. Jos tällaista kangasta katsottaisiin 45° kulmasta, värit olisivat haaleita ja kuva hankalasti erottuvaa. Tällaisen kertoimen omaavat kankaat ovat parhaimmillaan vaikkapa pitkän kokouspöydän päässä tai kapeassa salissa, jossa kangas täyttää koko katsottavan seinän. Alhaisemman heijastuskertoimen mattavalkoinen valkokangas puolestaan kykenee tarjoamaan laajalle levittäytyneille katsojille yhdenvertaisen näkymän.

Valkokankaan projisointisuunta

Valkokankaalle kuva voidaan heijastaa joko etupuolelta tai takaa. Suunnan määrää yleensä tilan rakenteelliset ratkaisut ja tilankäyttöön liittyvät seikat. Itse suunta ei vaikuta kuvan laadun paremmuuteen tai laatuun merkittävästi.

Huomioi tilan valaistusolosuhteet

Valkokankaan kyky toimia eri valaistusolosuhteissa asettaa kankaalle vaatimuksia, joihin kaikki eivät välttämättä kykene. Esim. auditorioissa tulee voida pitää esitelmien ja muiden informatiivisten tilaisuuksien aikana riittävästi valoa, jotta muistiinpanoja voidaan suorittaa. Tila tulisi pystyä pimentämään ainakin niin, ettei auringonvalo paista sisään, jolloin projektorin valovoima häviää aina 6-0.

Tavallinen, perforoitu vai miniperforoitu valkokangas

Kaiuttimien sijoitus kankaan taakse vaatii, että valkokangas on perforoitu eli nk. äänikangas. Kankaassa on Ø1 mm reikiä, jotta ääni pääsee paremmin läpi eikä esty kuten tavallisella kankaalla. Perforoinnista on olemassa myös miniperforoitu (Ø0.5 mm) sekä plus -versio, jossa pienet reiät ovat tiheämmässä. Myös akustiikan toteutus kannattaa siis huomioida oikeanlaista kangasta valitessa.

Kysy lisää palveluistamme!

Ota yhteyttä ja kysy lisää juuri teidän tarpeisiinne räätälöidyistä ratkaisuista.

Shopping Cart